• Imprimeix

La gran il·lusió, líder d’audiència en la seva estrena a TV3

El primer capítol de la docusèrie dedicada a la història del cinema català, coproduïda per l’Institut Català de les Empreses Culturals-Filmoteca de Catalunya i TV3, obté una quota de 18,1% del share

08/01/2019 12:01
I la llum es va fer, primer capítol de la docusèrie La gran il·lusió. Retrat intermitent del cinema català

El primer capítol de la docusèrie La Gran Il·lusió. El relat intermitent del cinema en català, que es va emetre anit, dilluns 8 de gener, a TV3, va ser líder d’audiència televisiva en la seva franja horària, amb un 18,1% de la quota, superant en 5,1 punts el segon programa més vist del vespre. En total, 501.000 espectadors van veure l’estrena d’aquest capítol, titulat I la llum es va fer i dedicat a l’arribada del cinema a Catalunya, molt poc després que els germans Lumière revolucionessin França amb el seu nou i flamant invent: el cinematògraf.

El primer capítol de la sèrie, codirigida per Esteve Riambau –director de la Filmoteca- i Àlex Gorina, i realitzada per Mai Balaguer, fa un recorregut històric pels primers anys del cinema, passant per les primeres projeccions i el seu enorme impacte social, passant per l’arribada a Catalunya a través dels germans Napoleó. Van ser ells qui, el 10 de desembre del 1896, van fer la primera projecció pública de l'invent dels Lumière a Catalunya a l'espai on avui s'aixeca el Frontó Colom, al número 15 de la Rambla de Barcelona. Començava la passió dels catalans pel cinematògraf.

En els propers set capítols, La gran il·lusió continua amb la seva revisió, per primera vegada, de la gran història i les petites històries del cinema a Catalunya fins a la dècada dels 50. La segona part de la sèrie, amb set capítols més, reprendrà la història des dels 50 i fins a l’actualitat, aprofitant tots els recursos del llenguatge audiovisual i amb un esperit amè i entenedor, basat en la idea que el cinema s’expliqui per ell mateix (acompanyat de la veu en off de Francesc Orella, que guia els espectadors per tot el recorregut).

D’aquesta manera la sèrie ofereix, com afirma Esteve Riambau, “una visió actualitzada de conjunt del cinema català” que en destaca els moments més decisius, prioritzant les experiències humanes abans que l'opinió dels experts i proposant una mirada que es planteja com un mosaic “on hi ha tot un amalgama de personatges, situacions i ubicacions que permeten que l’espectador vagi construint un determinat paisatge i hagi d’afegir-hi una part seva”.

Recupera aquí el primer capítol de La gran il·lusió. Relat intermitent del cinema català.