• Imprimeix

El cinema català triomfa al Festival de Málaga

Més de 35 films catalans han participat a la darrera edició del festival que s’ha celebrat del 13 al 22 d’abril

26/04/2018 11:04
Foto_Malaga2018

El cinema català ha tingut una gran representació en la darrera edició del Festival de Málaga celebrada del 13 al 22 d'abril. Un total de 35 films hi han participat dins la programació aconseguint 11 pel·lícules guardonades, tres de les quals compten amb el finançamet de l’ICEC.

Les distàncies d’Elena Trapé, amb participació l’ICEC, va fer la seva premiere mundial al festival i ha esdevingut la gran triomfadora de la 21ena edició. El film, produït per Coming Soon, Televisió de Catalunya, Miss Wasabi i Busse & Halberschmidt, ha aconseguit la Biznaga de Oro a la millor pel·lícula, Biznaga de Plata a la millor direcció i la  Biznaga de Plata ‘Hotel AC Málaga Palacio’ Ex aequo a la millor actriu per Alexandra Jiménez.

A més, dos llargmetratges documentals que participaven a la secció oficial de documental, Ainhoa, yo no soy esa de Carolina Astudillo (Un capricho de  producciones) i Hayati mi vida de Sofi Escudé i Liliana Torres (Boogaloo Films, Escándalo Films, Televisió de Catalunya, France Television, Movistar +, Films d'Ici, Al Jazeera, Les Films d'Ici Méditerranée), que també han rebut finançament de l’ICEC, s’han endut la Biznaga de Plata al Millor documental i la menció especial Biznaga de Plata Premi del públic respectivament.

Mi querida cofradía de Marta Díaz de Lope Díaz (ESCAC Films, La Zanfoña Producciones, Sacromonte Films), que formava part de la secció oficial de llargmetratges, ha guanyat la Biznaga de Plata a la millor actriu de repartiment per Carmen Flores i la Biznaga de Plata-Premi del públic ‘Gas Natural Fenosa’. També Sergio & Serguéi d’Ernesto Daranas (Mediapro, RTV Comercial) que participava a la mateixa secció, ha rebut el Premi Jurado Joven al millor llargmetratge i el Premi SIGNIS de la Asociación Católica Mundial para la Comunicación.

L’opera prima de Meritxell Colell, Amb el vent (Polar Star Films, Habitación 1520, Paraiso Production), estrenada a la darrera edició de la Berlinale i que competia a la secció  Zonazine, ha estat premiada amb la Biznaga de Plata a la Millor pel·lícula, i Yo la busco de Sara Gutiérrez (Nanouk Films) que participava a la mateixa secció, s’ha endut la Biznaga de Plata al Millor actor per Dani Casellas i el Premi Movistar+  a la millor pel·lícula de Zonazine.

El curtmetratge català també ha obtingut premis al festival. Improvisaciones de una ardilla de Virginia García del Pino s’ha endut la Biznaga de Plata al Millor curtmertage documental. Mentre que La última virgen de Bàrbara Farré (ESCAC Films) ha rebut la  Biznaga de Plata al Millor curtmetratge de ficció.

Finalment, dins la secció ‘Afirmando los derechos de la mujer’, el llargmetratge documental Ala-Kachuu (Grab and Run) de Roser Corella (Moving mountains) ha estat premiat amb el Premi Mujeres en Escena al Millor llargmetratge i Organizar lo (im)posible de Carme Gomila i Tonina Matamalas (Cooperativa de Tècniques) ha guanyat la Biznaga de Plata Afirmando los derechos de la mujer al millor llargmetratge documental.

El cinema català ha estat protagonista del festival en els darrers temps amb més d’una trentena de produccions catalanes seleccionades cada any des de l’edició 2014. Aquell any, 10.000 Km de Carlos Marqués-Marcet (Lastor Media, La Panda) va ser la gran triomfadora. Posteriorment, l’any  2016, va ser Callback de Carles Torras la guanyadora de la Biznaga de Oro i La propera pell d’Isaki Lacuesta i Isa Campo Premi del jurat. Al 2017,  Estiu 1993 de Carla Simón va regnar en el palmarès, juntament amb d’altres produccions catalanes guardonades.